2016-04-28

Robotarna tar över!- Emblemmatic fixar loggan

Jag stötte just på en sajt som heter emblemmatic där man kan få hjälp med att sno ihop en logga till sin verksamhet. Man skriver bara in namnet på verksamheten och sedan är det bara att börja lajka de förslag som autmatgenereras fram. Allt eftersom man gillar vissa förslag så dyker nya upp, baserade på det man gillat. När man väl hittat några man gillar så kan man öppna dem i edit-mode och justera färger, fonter och så vidare.


Screen Shot 2016-04-25 at 08.07.38.png
Emblemmatic har inte riktigt hittat rätt swag ännu...


Blir jag av med jobbet snart?

Det är ganska roligt som experiment och det känns faktiskt på sätt och vis som en helt vanlig designprocess där den som hjälper mig är en (askorkad) robot istället för en människa. Självklart blir resultatet inte allt för upphetsande, men emblemmatic hjälpte mig faktiskt att ta fram förslaget till logga som nu pryder bloggen. Det är inte direkt den mest kreativa logga, men de flesta människogenererade loggor är också ganska så torftiga.


Vad innebär då detta? Kommer formgivarna förlora jobbet på sikt? Kommer de gå samma öde till mötes som lastbilschaffisar, McDonaldsanställda och så vidare kommer att göra? Ja, kanske. Eller så kommer deras arbetsuppgifter att ändras. Kommentarerna på wireds fejjansida är dock skeptiska, för att uttrycka sig milt:

arga formgivare.png
Kränkta formgivare


Det här är ju egentligen inget nytt, kolla in Hipsterlogogenerator, men det finns en skillnad, nämligen att Emblemmatic justerar designförslagen efter dina lajks på befintliga förslag. Den är så i någon mening “intellligent”.


Hantverksrevolutionen

Jag har en känsla av att saker man på riktigt gör med händerna kommer att öka i prestige i takt med att maskiner och robotar gör mer och mer. Formgivaren blir illuminatör av handskrivna superexklusiva dokument medan en robot sköter webbsajtens design. Om det ens finns webbsajter i vår mening om säg tio år.
ad.png
En formgivare anno 1456 OCH 2025

Vad händer då med behovet av UX-design? Kanske tar det lite längre tid, men förr eller senare blir nog vi också obsoleta, även om jag tror det är en ganska svår roll att fylla för en robot. Men det trodde ju Facit om datorer också en gång i tiden.

2 kommentarer:

Tommy sa...

Historien om Facit är fascinerande. Det var inte alls så att de var omedvetna om att datorerna skulle ta över och ta död på de mekaniska räknarna. Tvärtom var de ganska tidigt in på den marknaden. Men kärnkompetensen i företaget låg i mekaniken och (gissar jag) de mest inflytelserika cheferna kom från den bakgrunden, så trots att man såg faran så var det som en oljetanker som börjar svänga flera hundra meter efter att man slagit om rodret – och då var det för sent.

30minuterskonst sa...

Hade jag ingen aning om. Tack så mycket för rättelsen. Ska försöka hitta ett annat exempel.